Soru Cevap

Aklınıza takılan ve bize ulaşan sıkça sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz. Eğer sorunuzun karşılığı yoksa bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun ilk dişi çıktığında veya en geç birinci yaş gününde diş hekimine görünmesi gerekir.
Ağız kokusu olarak da bilinen halitozis, kötü ağız hijyeni ve/veya ağız sağlığından kaynaklanır.
Rutin profesyonel diş temizliği, etkili fırçalama, diş ipi ve dil temizliği, hoş olmayan ağız kokusunu gidermeye yardımcı olabilir.
Ağız kokusunun dişle ilgili olmadığı belirlenirse, sinüs sorunlarını, mideyle ilgili sorunları, belirli yiyecek ve ilaç türlerinin tüketimini veya diğer sistemik sorunları dışlamak için bir doktora danışmak gerekebilir.
Diş hekimi gözetiminde kullanılan profesyonel diş beyazlatma ürünleri dişlere veya diş etlerine zarar vermez.
Beyazlatma işleminden sonra hafif bir hassasiyet oluşur, bu durum desensitize edici jeller ile kolaylıkla giderilebilir.
Bruksizm olarak da bilinen diş sıkma ve gıcırdatma bilinçaltı bir alışkanlıktır.
Bu alışkanlığın oluşmasında en büyük etken strestir. Diş sıkma ve gıcırdatma diş aşınması, çene, boyun ve omuz bölgesinde ağrı gibi TME ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Diş sıkma ve gıcırdatma durdurulamaz ancak özel şekillendirilmiş bir gece splinti kullanmak çene ekleminizi ve dişlerinizi korumaya yardımcı olabilir.
Splintin düzenli kullanımı, çene eklemi çevresindeki kasların gevşemesine yardımcı olur ve çene, boyun ve omuz bölgesindeki ağrıyı azaltır.
Diş eti kanaması, diş eti iltihabının en önemli göstergesidir. Mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.
Yumuşak kıllı diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Orta ve sert olanlar diş ve diş etlerine zarar verebilir. Hem elektrikli hem de manuel diş fırçaları dişleri iyi temizler. Değişik kıl yüksekliklerine ve açılı kıllara sahip manuel fırçalar, tamamen düz, eşit kıllara sahip olanlardan daha iyi temizler. Ellerinizi kullanmakta sorun yaşıyorsanız elektrikli diş fırçaları daha kullanışlı olabilir.
Diş fırçasını her 3-4 ayda bir değiştirmek gereklidir. Kıllar bükülmüş veya yayılmış görünüyorsa daha erken değiştirebilirsiniz. Bükülmüş kıllar da etkili temizlik sağlamaz. (Ayrıca çok sert fırçalıyor olabileceğinizin bir işaretidir.)
Çoğu diş macunu, yiyecek ve içeceklerden bakteri üremesini engeller ve asitleri temizler. Florür içeren diş macunları diş sağlığı açısından daha kullanışlıdır. Dişlerinizde hassasiyet varsa hassasiyet giderici diş macunlarını da kullanabilirsiniz.
Diş ipi, dişlerin arasındaki ve diş eti çizgisinin altındaki gıda ve plakları temizler.
Bunu yapmazsanız, plak dişler ve diş etleri arasındaki boşluğu genişleterek ceplere neden olan diş taşına dönüşür. Zamanla diş etleri çekilir ve dişler sallanmaya başlar.
Çürükten korunmak, hassasiyet ve ağız kokusu için gargara kullanmak düzenli fırçalama ve diş ipi ile kullanıldığında yardımcı olabilir ancak diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yerine gargara kullanmak doğru değildir. Diş hekiminiz sizin için en iyi gargara tipini önerebilir. 6 yaşın altındaki çocuklar, yutma riskinden dolayı gargara kullanmamalıdır.
Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahipseniz veya çocuğunuzun çiğnemekte güçlük çektiğini veya ağrıdan şikayet ettiğini görürseniz bir diş hekimine gidin:
Ağız yaraları
Diş etlerinde kırmızılık
Şişmiş yüz veya diş etleri
Diş hassasiyeti
Kırık dişler
Kuru ağız
Diş eti kanaması
Ağzınızda kötü bir nefes veya kötü bir tat
Hemen diş hekimine gitmek daha ciddi sorunları ve enfeksiyonları önler.
Düzenli muayeneler, daha sonra daha büyük ve daha maliyetli tedavileri önlemek için sorunları erken tespit etmeye yardımcı olur. Her 6 ayda bir veya diş hekiminiz tavsiye ederse daha sık muayene olmanız gerekir. Çoğu zaman, diş hekimi korkusu, ziyaret bittiğinde ve bir tedavi planınız olduğunda büyük bir rahatlamaya dönüşür. Bir ebeveyn olarak pozitif olmak, çocuklarınızın korkularının üstesinden gelmelerine yardımcı olabilir.
Tıp ve diş hekimleri, X-ışınlarının kullanımını inceler ve güvenlikleri için sınırlar belirler.
Teknolojideki gelişmeler, günümüzün dijital X-ışınlarının geçmişe göre çok daha az radyasyon yaydığı ve daha güvenli olduğunu gösteriyor.
Röntgenler, diş ve diş eti sağlığının kontrol edilmesine yardımcı olur. Diş eti hastalığınız varsa diş hekimi kontrol amacıyla 6 ayda bir röntgen isteyebilir.
Florür dişleri güçlendirmeye yardımcı olur ve çürümeyi önler.
Amerikan Pediatri Akademisi, Amerikan Dişhekimleri Derneği (ADA) ve CDC,
çocukların yutmamasına dikkat ederek dişlerini fırçalamak için florürlü diş macunu kullanmaları gerektiği konusunda hemfikirdir.
Yetişkinler de dişlerini korumak için florürlü diş macunu kullanmalıdır.
Çürükler diş minesinde kavitasyona neden olur ve dolgu yapılmazsa daha da ilerler.
Diş hekiminiz, gerekli durumlarda dolgu öncesi anestezi yapabilir.
Daha sonra kompozit adı verilen dolgu materyali açılan boşluğa konur ve ışıkla sertleştirilir.
Dolgular sertleştikten sonra uzun süre dayanabilir ancak kırılır veya aşınırlarsa değiştirilmeleri gerekir.
Sealent, dişin dış yüzeyindeki doğal minik deliklerde ve çatlaklarda oluşabilecek çürüklere karşı koruma sağlar.
Yaklaşık 6 ila 12 yaş arası çocuklar, arka dişlerinin çiğneme yüzeylerine konulan ve sertleştirilen sealentlardan yararlanır.
Bu işlem ağrısız olarak gerçekleştirilir.
Marketlerde birçok beyazlatma etkili diş macunu vardır ve diş hekiminizden de evde uygulayabileceğiniz jeller ve plaklar alabilirsiniz,
ancak ikisi de bir diş kliniğinde yapılan beyazlatma kadar etkili değildir.
Evet, asit içeren içecekler ve tatlılar dişlere yapışabilir ve çürüklere neden olabilir. Sigara içmek ve tütün çiğnemek ağız kanserine ve diş eti hastalığına neden olabilir.
Dişler buzu çiğneyecek ve paketleri yırtacak kadar güçlü olsa da, bu onları kırabilir veya çatlaklara sebep olabilir.
Stresli olduğunuzda dişlerinizi gıcırdatmak da dişleri çatlatabilir.
Diş taşları bütün diş eti hastalıklarının temel faktörüdür. Bu nedenle diş taşlarını temizletmek zararlı değildir. Ancak diş taşı temizliğinden sonra önemli olan ağız hijyenine dikkat etmek ve diş taşı birikimini önlemektir.
Tedavi edilmeyen süt dişleri ağrı, beslenme bozukluğu, kötü kokuya sebep olur. Ayrıca süt dişleri daimi dişlerin sürmesine rehberlik ettiği için erken kaybedilen süt dişleri ileride daimi dişlerde çapraşıklıklara, çene gelişiminde bozukluklara da sebep olabilir.
Diş etlerindeki çekilme iltihaba bağlı olarak kemik kaybı nedeniyle olabileceği gibi yanlış fırçalama, kötü alışkanlıklar, yaş sebebiyle de olabilir. Çekilme olduğu durumlarda ilgili bölgede hassasiyet ve çürükler görülebilir. Çekilmenin nedeni belirlendikten sonra diş hekimi gerekli tedavi konusunda sizi bilgilendirir.
Kanal tedavisi yapılan dişin sinirleri çıkartıldığı için soğuk-sıcak hassasiyeti olmaz. Ancak tedaviyi takip eden ilk birkaç günde özellikle dişin üzerine baskı gelen durumlarda ağrı olması normaldir.